Proiectul de educație non-formală prin lectură și cultură „Educație prin lectură – Cu cărțile pe masă!”, organizat de De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, derulat în parteneriat cu Școlile Gimnaziale din comunele Cungrea, Verguleasa și Poboru din județul Olt și susținut de OMV Petrom, a ajuns la final.

În luna mai, șase scriitoare de cărți pentru copii – Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Lavinia Braniște și Victoria Pătrașcu – au susținut 24 de ateliere interactive pentru peste 135 de elevi din cele trei școli partenere. Întâlnirile au avut principalul scop de a stimula imaginația și curiozitatea copiilor, transformând lectura într-o experiență plăcută și accesibilă, aceștia având oportunitatea de a descoperi literatura într-un mod creativ și interactiv cu ajutorul scriitoarelor De Basm.

În cadrul întâlnirilor, elevii au ascultat fragmente în lectura autoarelor, au săpat după înțelesuri, au dezbătut teme și idei desprinse din cărțile citite, au pus întrebări, au găsit răspunsuri și au avut ocazia să își folosească dezinhibat, într-un context prietenos și informal, gândirea critică și creativitatea.

Copiii din Poboru au construit astăzi „biblioteca de pe hol”. După o vizită la minunata doamnă bibliotecară a satului, s-au întors, au scos cărțile donate prin De Basm, le-au pus pe rafturile dulapului de pe hol, au fotocopiat fișe de împrumut și de mâine începe lectura. Ștefi este deocamdată bibliotecara de serviciu și cred că se va descurca minunat! Mulțumim, dragii noștri, pentru speranța pe care ne-ați dat-o!

De ce ne iubesc copiii? Se întreabă și profesorii lor de multe ori și ne întreabă și pe noi, iar noi le răspundem. Nu pentru că întâlnirea cu noi este ceva care îi atrage pe moment, nu pentru că le ducem cărți frumoase, nu pentru că nu le dăm note, nu pentru că datorită nouă nu fac ora de mate. Motivele sunt simple: nu le punem etichete, avem un mare respect pentru inteligența și sensibilitatea lor, ne adaptăm foarte ușor și chiar dacă ne-am pregătit foarte bine atelierul dinainte, schimbăm totul pe loc dacă direcția pe care ne-o propun ei este mai bună, ne uităm în ochii lor, ne deschidem brațele către orice copil, îi încurajăm pentru orice cuvânt și linie, îi tratăm în mod egal și, nu în ultimul rând, afecțiunea noastră este sinceră.

a povestit Iulia Iordan la finalul întâlnirilor cu copiii de la Poboru.

În paralel cu atelierele elevilor, 15 profesori și bibliotecari au participat în perioada mai – iunie 2024 la patru întâlniri cu scriitoarea Iulia Iordan pentru a discuta despre cele mai importante probleme ale școlii, despre provocările din mediul rural cu accesul limitat al copiilor la cărți, precum și despre cum pot fi găsite soluții creative prin care lectura poate deveni o constantă în viața de zi cu zi a acestor copii. Cele patru întâlniri cu profesorii s-au desfășurat atât fizic cât și online, cu acces liber, fapt care a deschis calea de dialog și către cadre didactice din județul Teleorman, participanți în proiectele Fanbook din anii trecuți sau către bibliotecarii din comunitatea EduCaB.

Profesorii s-au arătat interesați de felul în care cărțile pot deveni atractive pentru copii și și-au manifestat interesul de a participa la proiecte similare.

Elevii au fost uimiți de atelierele la care au luat parte, acestea punându-și amprenta pe modul lor de a citi și de a interpreta o carte, un fragment. Gustul copiilor pentru literatura contemporană a crescut, trebuie să găsim fondurile pentru a-l putea susține
cu ajutorul cărților noi.,

a declarat directorul școlii din Cungrea, prof. Ioan Lică.


Din dorința de a facilita accesul copiilor la povești noi și interesante, 204 cărți din literatura contemporană, română și universală, au fost donate prin acest proiect celor trei școli partenere. Ele vor deschide tot atâtea ferestre către lume și vor pune oglinzi în mâinile copiilor
curioși. Literatura pentru copii poate fi un instrument valoros pentru dezvoltarea gândirii critice, a imaginației și a empatiei, un mod de a uni comunitățile celor care cred în puterea poveștilor de a transforma vieți.

Proiectul „Educație prin lectură – Cu cărțile pe masă!” a fost primit cu entuziasm de toți participanții și marchează încă un pas important în misiunea Asociației De Basm de a promova lectura și literatura contemporană pentru copii în România.

***
„Educație prin lectură – Cu cărțile pe masă!” este un proiect desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Cungrea, Școala Gimnazială Poganu-Verguleasa și Școala Gimnazială Poboru din județul Olt, Biblioteca Municipală Drăgășani, jud. Vâlcea, EduCab, Maped și susținut de OMV Petrom.

***
„Cu cărțile pe masă!” este al doilea proiect de educație prin lectură organizat de De Basm cu susținerea OMV Petrom, după atelierele creative din anul 2023 desfășurate la Școala Gimnazială „George Marinescu”, comuna Drăganu, jud. Argeș în cadrul proiectului „Drăganu descoperă lumea citind!”, care a însemnat: 700 de cărți noi donate, 103 de elevi implicați, 15 profesori participanți, 6 ateliere pentru
elevi și 4 ateliere pentru profesori, 4 scriitoare și o ilustratoare invitate.