Lavinia Braniște

S-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine (engleză și franceză) la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Universitatea București.

Din 2008 a lucrat ca redactor de carte, profesoară de limbi străine și traducătoare. A tradus peste treizeci de cărți, majoritatea literatură pentru copii, pentru editurile: Arthur, Polirom, Trei, Cartea Copiilor, Cartier, Corint Junior, Booklet etc.

Prima ei carte pentru copii, Rostogol merge acasă, a apărut în urma concursului de manuscrise al Editurii Arthur și a deschis o serie ce numără șase titluri, din care au apărut până acum patru, ilustrate de Andrei Măceșanu. Cel mai recent apărut este Rostogol iluzionist.

Lavinia a mai publicat un volum de povestiri pentru copii, Duminică și alte povestiri cu Iosifel (Arthur, 2019), cu ilustrații de Oana Ispir, și mai multe albume, printre care: Evadarea lui Moș Columb, cu ilustrații de Irina Dobrescu (Cartier, 2020); Melcușorul, cu ilustrații de Veronica Neacșu (Cartier, 2018, inclus în Catalogul White Ravens 2019, editat de Internationale Jugendbibliothek München); Anatol și Gregor la aeroport, cu ilustrații de Oana Ispir (Vlad și Cartea cu Genius, 2019).

După apariția primului roman, Interior zero (Polirom, 2016), s-a dedicat scrisului. În prezent locuiește în orașul natal, Brăila.