De Basm a fost premiată la Gala Administraţiei Fondului Cultural Naţional din 15 mai 2023. Proiectul nostru, Mașinuța de scris, a fost desemnat cel mai bun proiect de promovare a culturii scrise din România.

  • Derulat în toamna anului trecut, proiectul a însemnat un ghid de scriere creativă pentru copii, ateliere derulate în zeci de şcoli din toată ţara şi din Republica Moldova, un concurs de scriere pentru elevi, dar şi un joc tipărit de inventat poveşti acasă sau în clasă.
  • Ghidul Mașinuța de scris, accesibil pe site-ul De Basm gratuit, în format digital, îi învaţă pe copii cum pot scrie propriile poveşti, cum să îşi creioneze personajele, cum să se pună în pielea lor şi să scrie dialoguri bune. Maşinuţa de scris cuprinde sfaturi practice, idei, scenarii, dar și jocuri creative cu ajutorul cărora elevii își pot antrena imaginația. Dar, mai presus de toate, ghidul le dă curaj şi încredere să înceapă să îşi aştearnă gândurile şi ideile pe hârtie.
  • Proiectul a fost conceput şi derulat de cinci scriitoare membre ale Asociației De Basm: Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Laura Grunberg, Luminiţa Corneanu şi Andreea Iatagan.

Mașinuța de scris a fost co-finanțat de AFCN şi s-a derulat în parteneriat cu ANPRO – Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și Editura Arthur.