Caravana NES(U)PUSELOR – o aventură DE BASM prin satele românești
mai-iunie 2018
Sute de kilometri, peste o mie de copii, o carte ca pretext (40 de exemplare ale primului volum din „Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă donate bibliotecilor din localitățile vizitate), alte cărți de citit și de povestit, caiete de basm, povești, multe povești, Nesupuse peste tot .
Atelierele din cadrul Caravanei Nes(u)puselor au oferit exemple documentate în carte, dar au colectat și poveștile unor Nesupuse, încă anonime, precum și materiale pentru dezvoltarea și îmbogățirea platformei www.nesupusele.ro cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau în comunitatea lor.
Vlădeşti, Aninoasa, Hârtieşti, Boteni, Slănic-Moldova, Târgu Ocna, Blăgești, Mircea Vodă, Gemenele, Valea Cânepii, Medgidia, Mangalia, Năvodari, Ovidiu, Mihăilești, Găujani, Clejani, Gostinari, Giurgiu, Botoroaga, Izvoarele, Tătărăștii de jos, Troianul, Roșu-Ilfov, Pietrari, Amărăşti, Valea Mare, Râmnicu-Vâlcea, Glăvile, Biertan, Merghindeal, Avrig, Săcădate, Cisnădie, Naruja, Vidra sunt localitățile în care Nesupusele și autoarele lor s-au întâlnit cu 1093 de copii, dar nu numai cu ei, ci și cu bibliotecare, părinți, bunici, autorități locale.
S-au spus povești și de o parte, și de alta. Victoria Pătrașcu: „Am cunoscut copii care programează roboți și construiesc stații meteo, am văzut oameni care locuiesc în case cât o coajă de nucă pentru că poartă tot ceea ce le e de trebuință în suflet și nu au nevoie de mai mult, am auzit povești despre femei care au adoptat copii și le-au dăruit iubire până la ultima suflare. Literalmente. Iar Iubirea acestor femei care s-au opus răului și indiferenței a devenit pentru copii un semn al Nesupunerii.”
Poveștile și podcasturile inspirate de Caravană pot fi accesate pe https://nesupusele.ro.