Victoria Pătrașcu

Este scriitoare de cărți și de piese de teatru pentru copii, una dintre scriitoarele fondatoare ale Asociației De Basm.

A debutat editorial cu Ziua în care a fugit somnul (Editura Nemi, 2008; Editura Cartea Copiilor, 2017), carte care s-a bucurat de succes și a fost ulterior dramatizată pentru spectacole de scenă (Trupa Momolino) și radiofonice (Radio România).

În 2012, publică antologia Stejarul pitic, cel mai bun tătic (Editura Cartea Copiilor), carte care ajunge finalistă a Galei Bun de Tipar. Un an mai târziu, Stejarul pitic, cel mai bun tătic a fost dramatizată și difuzată de Teatrul Național Radiofonic (Radio România).

Ela cea fără de cuvinte (Editura Cartea Copiilor, 2016) este inclusă în catalogul The Withe Ravens (2016), una dintre cele mai importante selecții de carte pentru copii și este tradusă și publicată în Turcia de editura Masal Seramik Evi (2021).

În 2017, scrie Lampio și grăuntele de lumină, piesă care este montată și jucată pe scena Teatrului „Stela Popescu” din București.

În 2017 primește Premiul de Excelență pentru Literatura pentru Copii, acordat de Radio Itsy Bitsy. Au urmat alte cărți pentru copii: Ooooo poveste de iubire și Șansa lui Bilețel (Editura Cartier), TiriBomBamBura, cinci povești de-a dura (Gutenberg Books), Scrisori din Laponia, Zuralo și rotița fermecată, Cântecul lui Zurali, Gaston Tomberon, eroul din Aheron, Nesupusele, O rețetă de curaj, Uluitoarele călătorii ale Ariadnei, Peripețiile lui Covrigel (Editura Univers), Dragonul 32 (Editura Cartea Copiilor).