A început un nou proiect de educație non-formală prin lectură și cultură – „Drăganu descoperă lumea citind!” – organizat de „De Basm” – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, în parteneriat cu Școala Gimnazială George Marinescu, din comuna Drăganu, județul Argeș și susținut de OMV Petrom.

În perioada septembrie – decembrie 2023, patru scriitoare cunoscute, reprezentante ale Asociației „De Basm”, vor avea patru întâlniri lunare cu elevii și profesorii școlii argeșene. Scopul întâlnirilor este ca, prin lecturi din literatura română contemporană pentru copii și adolescenți, elevii să se apropie cu mai mult interes de cărți și citit, iar, prin dezbateri, jocuri și activități creative, să li se dezvolte spiritul critic. Astfel, elevi de gimnaziu din comuna Drăganu vor descoperi împreună cu Iulia Iordan în luna septembrie, Carmen Tiderle în octombrie, Adina Rosetti în noiembrie și Victoria Pătrașcu în decembrie, bucuria de a citi și de a împărtăși idei.

Atelierele vor fi completate de o donație de carte pentru biblioteca școlii și vor reprezenta preambulul pentru înființarea viitorului club de lectură al Școlii Gimnaziale „George Marinescu”.

Prin proiectul „Drăganu descoperă lumea citind!” Asociația De Basm, sprijinită de OMV Petrom, își propune să dezvolte abilitățile de comunicare ale elevilor, să-i ajute să se exprime liber, să-i încurajeze să participe la dezbateri și să-i formeze ca viitori ambasadori ai lecturii în școala lor. Prin intermediul întâlnirilor față în față cu autori români contemporani și cu operele acestora, copiii vor fi ajutați să se apropie cu mai mare ușurință și încredere de literatură, să își găsească o voce și curajul de a aduce schimbarea în propria comunitate.

În paralel, vor fi organizate ateliere pentru 30 de profesori ai școlii partenere, ateliere care vor oferi alternative la activitatea formală, punând la dispoziția cadrelor didactice metode creative de predare și integrare a poveștilor în activitatea pedagogică. Asociația „De Basm” își dorește, ca de fiecare dată, să fie un sprijin real, adaptat nevoilor comunității, și va încuraja profesorii participanți la formare în preluarea și diseminarea modelelor de ateliere realizate în cadrul proiectului.

La final, împreună cu participanții la întâlniri, se va realiza și un ghid de activități și recomandări, care va fi disponibil publicului larg pe site-ul www.debasm.ro.

 

_________________________________________________________________________

  • Din 2019, OMV Petrom susține modulul „Descoperă lumea citind!”. Acesta a fost inițiat de Asociația CSR Mindset, sub umbrela Fanbook, la Școala Gimnazială „Scurtu Mare” din județul Teleorman. În următorii 3 ani proiectul s-a extins către alte 3 școli – Școala Gimnazială nr. 1 Poeni, Școala Gimnazială Videle nr. 1 și Școala Gimnazială Videle nr. 2. Principalele rezultate au fost: 3 biblioteci școlare reamenajate prietenos, 1.870 de cărți noi donate, peste 160 de elevi implicați, 47 de ateliere pentru elevi și profesori, 18 întâlniri cu autori români contemporani.

 

  • De Basm” – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți este o organizație profesională înființată în anul 2018, care are ca principal scop promovarea literaturii române contemporane pentru copii și tineret, susținerea creatorilor și facilitarea accesului copiilor din mediile defavorizate la cărți și povești. De la crearea sa, „De Basm” a crescut constant atât ca număr de membri, cât și ca impact. În cei cinci ani de la înființare, datorită numeroaselor proiecte derulate, mai multe mii de copii și tineri din România au avut posibilitatea să se întâlnească cu scriitorii preferați și cu operele acestora în biblioteci, școli, muzee, cămine culturale sau la târguri de carte și festivaluri. Indiferent de anvergura proiectelor în care au fost implicați, scriitorii Asociației „De Basm” au căutat cu fiecare ocazie să demonstreze că literatura pentru copii nu reprezintă un gen minor, ci unul care își are locul său binemeritat în cadrul marii literaturi.