La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 octombrie, debutează „Zilele LittleLIT”, proiect cultural inițiat de Asociația De Basm, dedicat promovării literaturii române pentru copii și tineret.

Timp de șapte zile, până pe 17 octombrie vor avea loc online nenumărate ateliere, lecturi publice și workshopuri. O săptămână plină de evenimente care îi așază în centrul lor pe tinerii cititori, creația scrisă, cărțile și pe autorii acestora, un spațiu unde vor fi promovați cu succes autori și opere, un catalizator pentru lectură și promovarea culturii scrise în rândurile copiilor la un nivel cât mai larg. Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe debasm.ro

„Împreună”, tema ediției din acest an, este aleasă special pentru a oferi o contrapondere la cadrul social actual, populat de teamă, singurătate și izolare: 

„După o perioadă îndelungată marcată de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, vrem să-i provocăm pe toți participanții la «Zilele LittleLIT» să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate, însoțire”, au mărturisit Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, fondatoarele Asociației De Basm.  

Arhitectura programului include atât evenimente cu circuit închis – precum sunt atelierele de lectură susținute de autorii români de cărți pentru copii și tineret în școli din București, Timișoara și Cluj sau o serie de activități dedicate profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii (autori, ilustratori, traducători, editori, comunicatori, librari) –, precum și evenimente dedicate publicului larg. 

În lista evenimentelor dedicate publicului larg un loc special îl ocupă întîlnirea cu trei autoare îndrăgite de cărţi pentru copii, din Suedia, Elveția și România: Åsa Lind, Dana Grigorcea, respectiv Lavinia Braniște. Ele se vor întâlni online cu publicul iubitor de literatură pentru copii, în cadrul unor ateliere de lectură realizate în parteneriat cu școli, edituri și librării autohtone.

Cunoscuta autoare suedeză Åsa Lind, răsplătită în 2003 de Asociația Suedeză a Bibliotecilor cu premiul „Nils Holgersson”, își va prezenta cele două cărţi apărute în ediție românească la Editura Cartea Copiilor: Lupul de Nisip și Noi povestiri cu Lupul de Nisip, ambele în traducerea lui Sergiu Păduraru. 

Dana Grigorcea, cunoscută cititorilor români datorită romanului apărut în urmă cu cinci ani la Editura Humanitas, revine în atenția cititorilor români cu o carte pentru copii aflată în pregătire la Grupul Editorial Art (Editura Vlad și Cartea cu Genius): Stingeți lunaaa! (traducere de Florin Bican), volum ce stă la baza atelierelor de lectură pe care autoarea le va susține în cadrul „Zilele LittleLIT – Împreună”. 

Lavinia Braniște, una dintre cele mai îndrăgite autoare de literatură de copii din România, va susține un atelier de lectură care îl va avea în centru pe popularul personal Rostogol, erou în nu mai puțin de patru volume (Rostol merge acasă, Rostogol iluzionist, Rostogol păzește pepeni și Rostogol și vulcanii noroioși – toate apărute la Editura Arthur). 

 

Un Incubator-Webinar cu tema „Piața autohtonă de carte pentru copii: o lume magică cu probleme pământești” completează lista evenimentelor cu circuit deschis din cadrul festivalului „Zilele LittleLIT – Împreună”. Este vorba despre un eveniment care își propune să adune aceeași comunitate în jurul unui interes comun, literatura pentru copii, și care le reunește pe: Laura Grunberg și Luminița Corneanu din partea Asociației De Basm, pe Florentina Hojbotă din partea Editurii Arthur, pe Marilena Șerban din partea Asociației Profesorilor de Limba și Literatură Română „Ioana Em. Petrescu” și pe Roxana Crișan din partea Cooperativei FIR.

 

Unul dintre evenimentele cu greutate din arhitectura programului îl constituie masterclass-ul online dedicat profesioniștilor din sfera literaturii pentru copii, susținut de scriitoarele invitate speciale ale acestei ediții: Åsa Lind, Dana Grigorcea și Lavinia Braniște

Workshopul se va desfășura pe Zoom privat De Basm și se adresează profesioniștilor din zona literaturii (scriitori, traducători, editori, studenți, promotori ai literaturii pentru copii). Înscrieri, până data de 13 octombrie, la adresa cartitatuate@gmail.com.

„Cum studiem literatura pentru copii, noi, scriitorii? Care ne sunt sursele, ce citim, cum învățăm, cum descoperim metode noi de lucru? De la traducerea de literatură pentru copii, la interacțiunile cu cei mici, de la lecturile de literatură la bibliografia specializată, vă invităm la o discuție despre bucătăria autorului de literatură pentru copii” acestea sunt o parte dintre subiectele pe care Lavinia Braniște intenționează să le abordeze în cadrul prezentării de la master-class. 

Lecturile publice pentru copii și adulți sunt o tradiție în țările de limbă germană. Scriitoarea elvețiano-română Dana Grigorcea va povestesti despre tradiția lecturilor publice în spațiul german și despre aventuroase experiențe literare în Franța, America, Rusia și India. 

Pornind de la copilăria și istoria familiei sale, scriitoarea Åsa Lind își va prezenta perspectiva asupra literaturii suedeze pentru copiii și tinerii de astăzi. Care sunt trendurile și temele? Care sunt provocările? De ce avem nevoie pentru a construi o bază stabilă în domeniul literaturii pentru copii? sunt câteva dintre întrebările care își vor găsi răspuns la master-class-ul din cadrul  „Zilele LittleLIT – Împreună”.

Întreg programul proiectului „Zilele LittleLIT – Împreună” a fost conceput pentru a sublinia importanța cărții și a lecturii în dezvoltarea copiilor și le oferi acestora ocazia de a cunoaște nemijlocit creații ce li se adresează și pe cei care le-au scris, de a explora universuri imaginare și situații reale actuale, cultivându-le apetitul pentru lectură. În egală măsură, proiectul își propune să construiască un spațiu al dialogului dintre profesioniștii literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene. Astfel, Asociația De Basm continuă să consolideze dialogul cu școlile și cadrele didactice, facilitând instrumentele de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic, propunând profesorilor metode concrete pentru a folosi literatura pentru copii în predarea conținuturilor din programa școlară.

 

Proiectul Zilele LittleLIT – Împreună” este realizat cu spirjinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.