În cadrul evenimentelor prilejuite de proiectul  BASMAVENTURA, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Asociația De Basm lansează, începând cu data de 20 iulie 2024, concursul de scriere creativă „Intră în basm”, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul din Iași și Librăriile Cărturești.

Premisa  fantezistă de la care pleacă acest concurs este aceea că zece personaje din zece povești ale scriitoarelor De Basm s-au plictisit să treacă prin aceleași peripeții de fiecare dată când e citită cartea. Așa că s-au hotărât să părăsească poveștile din care fac parte și să se arunce în necunoscut. Personajele fugite de acasă au nevoie însă de copii, de mințile lor nestatornice și pline de fantezie care să le ia, două câte două, și să le arunce în alte și alte… basmaventuri.

Provocarea pe care o lansăm așadar copiilor între 8 şi 12 ani din școlile partenere în proiectul Basmaventura este să scrie o poveste originală în limba română  în care să găzduiască două personaje inventate de doi scriitori diferiți. Nădăjduim ca, alături de alți prieteni sau dușmani, personajele noastre să se distreze de minune.

Povestea va fi trimisă la adresa concurs.debasm@gmail.com. Povestea va respecta următoarele caracteristici:

  • va fi scrisă în format electronic,
  • veţi folosi Word, Times New Roman, corp 12, spaţiat la 1 rând,
  • nu trebuie să fie mai mare de 500 de cuvinte (aproximativ o pagină Word),
  • documentul trebuie denumit cu numele participantului_titlul textului_scoala de proveniență
  • poveștile pot fi scrise în proză sau în versuri sau sub formă de bandă desenată, nu există o limitare în acest sens.

Așteptăm așadar poveștile voastre până la data de 20 octombrie 2024, ora 17.00,  iar cele mai reușite dintre ele vor fi premiate cu vouchere acordate de Librăriile Cărturești. Cele mai frumoase și mai interesante cărți pentru copii și adolescenți vor ajunge la cei mai inventivi povestași. Regulamentul concursului poate fi consultat AICI. Succes tuturor!

Iată şi cele zece personaje din poveştile autorilor De Basm. Alege două dintre ele şi aruncă-le în noi basmaventuri:

Luli este o fetiță care descoperă natura din împrejurimile casei prin povești, jocuri și experimente. Uneltele pe care le folosește cel mai des sunt prietenia, curiozitatea, afecțiunea, iar fiecare plantă sau copac pare să spună cel puțin câte o poveste atunci când îi apare în cale eroinei noastre. Luli se întreabă dacă tot ceea ce pare banal în jurul nostru chiar este. Tu ce crezi?

Pe Luli o poți întâlni în cele două cărți care o au drept personaj principal, “Călătorie printre ierburi și lumină” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristiana Radu (Editura Cartea copiilor) și “Luli și căsuța din copac” de Iulia Iordan, cu ilustrații de Cristiana Radu (Editura Cartea copiilor)

Efemer este unul dintre cei mai mici nori de pe cer și seamănă destul de mult cu un… copil. Nu stă locului, nu ține cont de programul celorlalți, pune în continuu întrebări, în special una anume, și nu prea este mulțumit de niciun răspuns pe care îl primește din partea celor mari. Sună cunoscut? Efemer este însă un aventurier și, deși îl interesează felul în care ceilalți văd lucrurile, preferă să găsească răspunsuri pe cont propriu. Faptul că descoperă și alte întrebări pe drum face parte din călătorie. Pentru tine care este cea mai importantă întrebare din lume? 

Pe Efemer îl poți întâlni în cartea cu același nume scrisă de Iulia Iordan și ilustrată de Veronica Neacșu (Asociația Da’DeCe)

Somnul e mare, rotund și gras. Are haine din plăpumi și pături. Locuiește împreună cu mama sa, Odihna, în lumea de dincolo de Carul Mare. În timpul nopților înconjoară pământul și adoarme oamenii. Are o sfoară lungă, plină cu cărți de povești, și un picotifon, un aparat care cântă cântece de leagăn. Între timp are și un plici cu care alungă coșmarurile. Nu îi place să fie alungat de oameni, iar cea mai mare dușmancă a lui este Oboseala.

Poți întâlni Somnul în cartea ”Ziua în care a fugit Somnul”, scrisă de Victoria Pătrașcu și ilustrată de Agnes Keszeg (Editura Cartea Copiilor)

Covrigel s-a născut într-un chioșc numit ”La Tati”. Are mai mulți frați, unii mai mari, alții mai mici. Și niște vecine înfumurate, merdenelele. Covrigel e foarte curios. Vrea să cunoască lumea și să afle cât mai multe. Alături de Maria, o fetiță veselă, află că cel mai frumos lucru de pe lume este să fii generos și să te dăruiești celorlalți. În felul ăsta poți să ajungi nemuritor. Fiecare clipă petrecută cu alții, fiecare ajutor dat, fiecare vorbă bună vor deschide inimile celorlalți și nu vei mai fi uitat niciodată.

Îl poți întâlni pe Covrigel în cartea ”Peripețiile lui Covrigel”, scrisă de Victoria Pătrașcu și ilustrată de Agnes Keszeg (Editura Univers).

Cami este un cameleon cam neastâmpărat, care într-o zi decide că nu are chef să meargă la școală și-și invită prietenii într-o aventură tocmai în… Tibet. Poate lua orice culoare are el chef, doar este cameleon! Este îndrăzneț și foarte convingător, atunci când îi ademenește în tot felul de încurcături pe prietenii lui cei mai buni: Anna, Pisica și Peștele, colegii lui de clasă de la grădinița de dans și cofetărie. 

Unde întâlnești personajul: În volumul “Cameleonul Cami pleacă în Tibet” de Luminița Corneanu, cu ilustrații de Andrei Damian (Editura Vlad și Cartea cu Genius) 

 

 

Prietena cameleonului Cami, Pisica, este timidă, inteligentă, prudentă, dar până la urmă și ea cedează insistențelor lui Cami și-l urmează în Tibet, în aventura pe care acesta o propune. Învață de la Cami o incantație magică prin care își poate schimba culoarea după cum dorește. Este colegă de clasă cu Cami la grădinița de dans și cofetărie.  

Unde întâlnești personajul: În volumul “Cameleonul Cami pleacă în Tibet” de Luminița Corneanu, cu ilustrații de Andrei Damian (Editura Vlad și Cartea cu Genius). 

Miko e o vulpe polară albăstrie. Dar culoarea nu e singurul lucru care o face specială. Noaptea în care s-a născut a fost atât de geroasă, încât primele cuvinte ale lui Miko nu au fost mama sau ”tata aşa cum spun toţi puii, ci mi-e frig!. De atunci, mica vulpe tremură întruna şi tot ce vrea e să simtă, măcar o dată, că îi este cald şi bine. Asta o face să fie foarte inventivă, descurcăreaţă, să observe cu atenţie ce se întâmplă în jurul ei, să nu se lase descurajată. Şi, în general, să vină cu ideile cele mai năstruşnice la orice problemă i-ar apărea în cale. 

Pe Miko o găseşti în seria de poveşti – “Miko, vulpiţa friguroasă”, “Miko şi aventura din noaptea de Crăciun” şi “Miko şi Soarele” – scrisă de Andreea Iatagan şi ilustrată de Diana Tivu, (editura Pandora M)

Carla e un pui de libelulă cu aripile colorate diferit, portocalii şi roz, aşa cum nu mai avea nimeni altcineva în Ţinutul Gâzelor. Carla ştie să zboare doar în ritmul emoţiilor sale, care sunt aşa de puternice, încât o poţi vedea adesea luându-şi elan în zig-zag printre copaci sau alunecând pe firele lungi de iarbă, ca pe un tobogan. Libelulei îi place să se avânte departe în zbor şi visează să vadă ţinuturi noi, aşa că, atunci când termină şcoala şi trebuie să îşi aleagă o meserie, decide să devină Explorator. Iar asta o poartă în lumi extraordinare, printre fiinţe misterioase, pline de surprize.

Pe Carla o găseşti în seria de poveşti – “Ploaia Curcubeu”, “Spiriduşii Luminii”, “Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor” –  scrisă de Andreea Iatagan şi ilustrată de Ionuţ Robert Olaru (editura Pandora M)

Domnișoara Poimâine. I se mai spune și Fetița-de-peste-două-zile. Nepoata cea răsfățată a lui Tempus Întâiul, conducătorul Regatului Timpului. Cea mai fierbinte dorință a ei e să facă timpul să treacă mai repede, ca să crească mare și să ajungă în Prezent. Poartă rochițe colorate, îi plac acadelele și e prietenă bună cu Domnișoara Mâine, pentru că amândouă locuiesc în Viitor. E foarte curioasă, tare nerăbdătoare și nu-i prea plac regulile. 

O poți întâlni în cele două cărți care o au drept personaj principal, “Domnișoara Poimâine și joaca de-a timpul”, de Adina Rosetti, cu ilustrații de Cristiana Radu (Editura Arthur, 2020) și “Crăciunul Domnișoarei Poimâine” de Adina Rosetti, cu ilustrații de Cristiana Radu (Editura Arthur)

Zmeul Zmeilor provine dintr-o familie zmeiască nobilă și a fost crescut pentru a răpi prințese și a-l înfrunta pe Făt-Frumos. Numai că Zmeul Zmeilor nu a făcut asta niciodată… În schimb, ascunde un secret: dacă mănâncă dulciuri, își pierde puterile înfricoșătoare și devine chiar… siropos! De aceea, după ce intră în vreo cofetărie, începe să compună poezii pentru Dragoniță, în speranța că-i va atrage astfel atenția.

Zmeul Zmeilor apare în cărțile Adinei Rosetti, „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?… și alte 10 întrebări fantastice”, cu ilustrații de Cristiana Radu (Ed. Arthur, 2021) și „De ce și-a pierdut balaurul tableta”, cu ilustrații de Andrei Măceșanu (Ed. Arthur).