„Noi facem povești”, unul dintre proiectele importante ale Asociației De Basm din 2021, s-a încheiat după patru luni de activități intense și variate în bibliotecile din țară. Peste 500 de copii din zonele defavorizate cultural s-au bucurat de întâlnirile online cu autori români contemporani de literatură pentru copii și tineret și peste 30 de bibliotecari au avut ocazia să
povestească împreună despre cele mai importante probleme, precum și despre cele mai creative soluții din activitatea lor de zi cu zi. Dezbaterile cu angajații din bibliotecile județene s-au desfășurat online, cu acces liber, fapt care a deschis calea de dialog către toți cei interesați de situația achizițiilor și fondului de carte pentru copii din biblioteci, de modalitățile prin care biblioteca poate deveni un loc atractiv copii și tineri, modele de urmat, precum și de investigarea unor posibile proiecte viitoare realizate în parteneriat. Cele 24 de evenimente din bibliotecile comunale și județene au fost realizate în parteneriat cu EduCab, o platformă națională, inter-instituțională, inter-disciplinară ce are drept scop creșterea capacității bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, și alături de 6 bibliotecile județene din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Tulcea și Vâlcea.

Proiect inedit pe piața de carte autohtonă, „Noi facem povești” ilustrează cel mai bine una dintre prioritățile Asociației De Basm, anume difuzarea literaturii contemporane în rândul copiilor și părinților în zonele defavorizate din punct de vedere cultural, o acțiune de misionariat recunoscută și apreciată de cei mai importanți actori ai pieței de carte autohtone.

„Noi facem povești” înseamnă și un efort consistent de antologare a ofertei de carte pentru copii și tineret de pe piața de carte autohtonă, concretizat în lansarea a două proiecte vitale pentru toți cei interesați de cărțile aparținând acestui gen literar. Este vorba despre un catalog ce include 24 de autori contemporani, cu prezentări ample și fragmente din cărți, disponibil pe site-ul asociației , precum și despre o serie de filme de prezentare în care publicul are ocazia să îi cunoască mai bine pe 20 dintre autorii contemporani de cărți pentru copii și tineret, o resursă inepuizabilă de recomandări de lectură, extrem de necesară atât părinților, cât și cadrelor didactice.

Dimensiunea interactivă a proiectului „Noi facem povești” a crescut considerabil datorită Concursului „Cărți fermecătoare doar pentru o întrebare”, o inițiativă menită să stimuleze curiozitatea copiilor, care a adunat zeci de întrebări formulate în cadrul întâlnirilor cu scriitori. Trei dintre aceste întrebări au fost alese drept câștigătoare:
1.   Câte degete au extratereștrii? (întrebare adresată scriitoarei Iulia Iordan la Biblioteca Conțești, județul Dâmbovița)
2.  Atunci când vă certați copiii, îi certați în versuri? (întrebare adresată scriitoarei Carmen Tiderle la Biblioteca Publică Buzoiești, județul Argeș)
3.  V-ați gândit vreodată că povestea pe care o scrieți s-ar putea să fie ultima? (întrebare adresată scriitoarei Sînziana Popescu la Biblioteca Publică din Dorobanțu, județul Tulcea)
Câștigători sunt toți copiii din aceste localități. Trei pachete cu cele mai noi și mai frumoase cărți au fost donate de către Asociația De Basm bibliotecilor comunale de unde au venit întrebările.

De Basm va continua și în 2022 efortul de promovare a literaturii române contemporane pentru copii și tineret. Toți cei interesați să afle detalii despre evenimentele viitoare ale Asociației De Basm sunt invitați să urmărească paginile de Facebook ,Instagram și canalul de YouTube al asociației .