Asociația De Basm merge la Timișoara! Între 16 și 21 octombrie, „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, derulat în parteneriat cu Teatrul Merlin, aduce pe scena teatrului pentru copii timișorean îndrăgite povești contemporane, astfel încât mai mulți copii şi tineri să aibă șansa de a intra în lumea literaturii într-un mod inedit și interactiv.

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul include ateliere de lectură și scriere creativă, lecturi performative din operele scriitoarelor invitate la Timișoara cu ocazia proiectului –  Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) -, lecturi susținute de actori ai Teatrului pentru copii și tineret Merlin.

Proiectul include și lecturi publice susținute de autoarele De Basm în școli și librării din Timișoara. Cu sprijinul partenerului nostru, United Way, mai multe ateliere de lectură și creativitate se vor desfășura în satele Sânandrei, Bucovăț și Carani, unde câteva sute de copii, mulți dintre ei cu părinți plecați în străinătate și crescuți doar de bunici, se vor întâlni cu scriitori care îi vor încuraja să citească și să se exprime.

Vor avea loc, de asemenea, ateliere pentru profesioniștii din literatură și teatru cu cele două scriitoare invitate de onoare, Victoria Pătrașcu din România și Garajszki Margit din Ungaria, precum și o dezbatere cu profesioniști din zona literaturii şi a teatrului pentru copii, în încercarea de a găsi soluţii de dramatizare a operelor scriitorilor români.

„Am ales tema «Poveștile se dau în spectacol» pentru proiectul LittleLIT pe scenă, pentru a semnaliza necesitatea unor povești noi pentru generațiile noi de spectatori. Credem că în ultimii ani au apărut numeroase povești valoroase scrise de autori români și credem că parte dintre ele ar putea să se dea de trei ori peste cap și să se regăsească în repertoriul teatrelor pentru copii și tineret, alături, desigur, de poveștile clasice, cele care au încântat generații întregi. Cum facem ca aceste povești să ajungă să se dea în spectacol? Cum scurtăm drumul de la carte la spectacol? Cum găsim împreună, scriitori, regizori, actori, scenografi, modalitățile cele mai eficiente și mai ingenioase de a construi împreună spectacole relevante pentru noile generații? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări la Timișoara, în perioada 16-21 octombrie.”,

spune Victoria Pătrașcu, reprezentantă a Asociației De Basm.

În cadrul proiectului, Asociația De Basm a lansat și un concurs național de scriere creativă, „Șase păpuși în căutarea unei povești”, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin din Timișoara, editura Arthur și Librăriile Cărturești. Provocarea pe care am lansat-o copiilor între 8 şi 12 ani a fost să scrie o poveste în limba română pentru una dintre cele șase păpuși ale Teatrului Merlin, pornind de la fotografia și istoria ei. Zeci de mesaje au sosit de la copii. Fiecare poveste a fost citită și a apreciată și le suntem recunoscători tuturor copiilor pentru efortul depus. Câștigătorii vor fi anunțați pe 30 septembrie, aici, pe site-ul DeBasm, dar și pe paginile noastre de socializare.

PROGRAMUL

LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol

MARȚI, 17 OCTOMBRIE

  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Andreea Iatagan – Colegiul Bănățean, clasa I-a, ora 9
  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Luminița Corneanu – Școala nr. 19, clasele a I-a, ora 10
  • Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30

Lectură din texte de Iulia Iordan („Efemer”) și Sînziana Popescu („Trumpinson, hoțul zăpezii și Liga secretă a copiilor”), urmată de dialog cu autoarele.

  • Atelier „Aventuri la Polul Nord cu Miko, vulpița friguroasă”, susținut de Andreea Iatagan – Librăria Cărturești Operei, ora 18.30, Grupa de vârstă: 6-10 ani

Copiii vor călători în Nordul înghețat alături de Miko, vulpea polară albăstrie, de morse, bufnițe și iepuri de zăpadă, vor aduna în ghirlande colorate luminile Aurorei Boreale și vor transforma în muzică viscolul cel șuierător. Și pentru că Moș Crăciun stă chiar aproape, îi vom face o vizită ca să ne jucăm cu spiridușii și să ne punem dorințe pentru cadourile care vor veni în cea mai frumoasă noapte din an.

 

MIERCURI, 18 OCTOMBBRIE

  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Adina Rosetti– Școala nr. 19, clasa IV-a, ora 10
  • Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30

Lectură din texte de Victoria Pătrașcu („Aventurile unui drum de țară”) și Andreea Iatagan („Miko, vulpița friguroasă”, Ed. PandoraM) urmată de dialog cu autoarele.

  • Atelier de lectură și creativitate „Nesupusele”, susținut de Iulia Iordan – Școala din Bucovăț, clasele a V-a și a VI-a, ora 11. În parteneriat cu United Way Romania.
  • Atelier „O rețetă de curaj”, susținut de Victoria Pătrașcu – Librăria La Două Bufnițe, ora 18, Grupa de vârstă: 6-10 ani

Credem de prea multe ori că avem nevoie de forță, de mușchi, de putere pentru a fi curajoși. Credem că suntem mici, că nu contăm, că nimeni nu ne vede. Pe scurt, că nu avem niciun rost pe lume. Vestea bună este că există rețetă pentru curaj și că nu trebuie să mergeți la doctor pentru ea. Descoperim împreună cum arată rețeta!

 

JOI, 19 OCTOMBRIE

  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Sînziana Popescu – Școala nr. 19, clasa VI-a, ora 10
  • Lectură performativă – Teatrul pentru copii și tineret Merlin, ora 11.30

Lectură din cărțile „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” de Luminița Corneanu, Ed. Vlad, și cartea cu Genius, și „Bartok și prințul cioplit din lemn” de Garajszki Margit, Ed. Grafoart. Cu participarea actorilor.

  • Ateliere de lectură și creativitate susținute de Victoria Pătrașcu și Andreea Iatagan – localitățile Sânandrei și Carani, orele 13 /15. În parteneriat cu United Way Romania.
  • Marea carte a prințeselor – Expoziție de ilustrații Kürti Andrea – Centrul Cultural și de Artă al județului Timiș (CECART), ora 17.

Vizitatorii pot admira 40 de ilustrații realizate de Nagy Andrea pentru cartea cu povești intitulată Marea carte a prințeselor (Királylányok nagyköve) de Zalán Tibor, apărută în anul 2022 la Editura Cerkabella din Ungaria. Eveniment organizat de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

  • Atelier de întrebări fantastice susținut de Adina Rosetti – Librăria Cărturești Operei, ora 18.30. Grupa de vârstă: 8-12 ani

Prințese care pornesc în căutarea zmeilor, broscuțe curajoase și Feți-Frumoși cărora le-a pierit curajul, zmei care scriu poezii, spiriduși care se luptă cu temele la matematică și vrăjitoare care descifrează tainele zborului… Haideți cu copiii la o întâlnire cu personajele basmelor clasice, așa cum nu le-ați mai văzut! Atelier inspirat de cărțile „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură” și „De ce și-a pierdut balaurului tableta” (Ed. Arthur)

 

VINERI, 20 OCTOMBRIE

  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Iulia Iordan – Colegiul Bănățean, clasa a V-a, ora 9
  • Atelier de lectură și creativitate susținut de Garajzski Margit – Liceul Teoretic „Bartók Béla”, clasele a III-a, ora 9
  • Atelier de superputeri susținut de Luminița Corneanu – Librăria La Două Bufnițe, ora 11. Grupa de vârstă: 3-8 ani

Știi ce superputere au cameleonii? Cei mai mici cititori vor afla din cartea „Cameleonul Cami pleacă în Tibet” a Luminiței Corneanu. Apoi vor fi provocați să-și imagineze alte superputeri, alte personaje și aventuri, poate chiar în rime, pentru că orice copil are superputerea de a scrie povești!

  • Incubator De Basm (eveniment privat) – Cafeneaua Verde, ora 18

O întâlnire-dezbatere a profesioniștilor din domeniul literaturii și teatrului pentru copii din România (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, traducători, profesori etc).

 

SÂMBĂTĂ, 21 OCTOMBRIE

  • Masterclass scriitoare invitate „LittleLIT pe scenă”, susținut de Victoria Pătrașcu și Margit Garajszki – Casa Artelor, Sala Studio, ora 10

Autoarea maghiară Margit Garajszki va vorbi despre felul în care se pot adapta cărțile pentru copii pentru a prinde viață pe scena teatrelor. Cu o bogată experiență atât în scrierea dramaturgică, precum și în regia spectacolelor pentru copii, Margit Garajszki ne propune o introducere în metode și tehnici de scris (personaje, conflicte, dialoguri, dramatizare și scene writing). Subliniind valoarea echipelor interdisciplinare, atât în proiectele editoriale, cât și în cele scenice, scriitoarea Victoria Pătrașcu ne propune un dialog despre cum putem, împreună, să găsim soluții mai eficiente de a aduce publicul tânăr mai aproape de cărțile și de teatrul pentru copii.

  • Atelier „Cufărul cu povești prietenești”, susținut de Sînziana Popescu – Librăria Cărturești Operei, ora 17.30. Grupa de vârstă: 3-8 ani

Pornind de la poveștile scriitoarei Sînziana Popescu, „Mașinuța curcubeu”, ”Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii” și „Mingea dorințelor”, copiii vor explora tema prieteniei și se vor aventura în încropit povești noi despre prieteni, fie ei oameni ori animăluțe de casă.

  • Atelier de citit în nori susținut de Iulia Iordan – Librăria La Două Bufnițe, ora 18. Grupa de vârstă: 8-10 ani

Efemer este un nor, iar povestea lui este o călătorie printre tot felul de întrebări pe care uneori nu îndrăznim să ni le punem cu voce tare. Haideți pe urmele lui Efemer, să citim în nori și în întrebări. Atelierul este inspirat de „Efemer”, cea mai recentă carte a Iuliei, cu ilustrații de Veronica Neacșu, aflată în curs de apariție la Asociația Da’DeCe.