Luni, 13 mai 2023, începe un nou proiect de educaţie non-formală prin lectură şi cultură „Cu cărţile pe masă! – Educaţie prin lectură” organizat de De Basm – Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Cungrea, Şcoala Gimnazială Poganu-Verguleasa şi Şcoala Gimnazială Poboru din judeţul Olt şi susţinut de OMV Petrom.

Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Lavinia Branişte şi Victoria Pătraşcu sunt cele şase scriitoare De Basm care vor susţine 24 de ateliere creative pentru 180 de elevi din cele trei şcoli partenere, în perioada 13-23 mai 2024.

Prin lecturi din literatura română contemporană pentru copii şi adolescenţi, cu subiecte menite să suscite interesul copiilor şi să le dezvolte spiritul critic, prin dezbateri, jocuri şi activităţi creative, elevii celor trei şcoli din judeţul Olt vor descoperi împreună cu scriitoarele De Basm bucuria de a citi şi de a împărtăşi idei.

Atelierele susţinute de cele şase scriitoare vor fi completate de o donaţie de 200 de cărţi din literatura contemporană pentru copii pentru bibliotecile celor trei şcoli partenere. Acestea vor reprezenta punctul de plecare pentru viitoarele cluburi de lectură, dar mai ales o încurajare pentru elevi de a descoperi zi de zi alte cărţi interesante pe lângă cele discutate la întâlniri.

Proiectul „Cu cărţile pe masă!” urmăreşte stimularea creativităţii şi practica scrisului şi a lecturii în rândul elevilor participanţi, activităţile fiind gândite ca un demers educativ mai larg în spiritul promovării literaturii contemporane pentru copii ca resursă ce-i ajută pe elevi să devină mai creativi, să îşi îmbogăţească vocabularul şi cunoştinţele, să devină mult mai încrezători în exprimarea propriilor idei.

Prin facilitarea întâlnirilor faţă în faţă cu autori români contemporani şi cu operele acestora, Asociaţia De Basm, sprijinită de OMV Petrom, îşi doreşte să contribuie la crearea unor contexte de educaţie prin cultură, care să-i ajute pe copii şi pe adolescenţi să se apropie cu mai mare uşurinţă şi încredere de literatură, să înveţe mai uşor, să îşi găsească o voce şi curajul de a aduce schimbarea în propria comunitate.

Pentru a încuraja şi susţine elevii pe drumul transformării lor în cititori împătimiţi şi ambasadori ai lecturii, se vor organiza în paralel şi patru ateliere pentru 30 de profesori şi bibliotecari. În acest fel, proiectul vine în întâmpinarea unor nevoi concrete şi oferă alternative la activitatea formală, livrând cadrelor didactice metode creative de predare şi integrare a literaturii române contemporane în activitatea pedagogică. Asociaţia De Basm îşi dorește, ca de fiecare dată, să fie un sprijin real, adaptat nevoilor comunităţii, şi va încuraja profesorii participanţi la formare în preluarea şi diseminarea modelelor de ateliere realizate în cadrul proiectului.

La final, împreună cu participanţii la întâlniri, se va realiza şi un caiet De Basm cu activităţi și recomandări, o resursă care va fi disponibilă publicului larg pe site-ul www.debasm.ro.

„Cu cărţile pe masă! – Educaţie prin lectură”  este al doilea proiect de educaţie prin lectură organizat de De Basm cu susţinerea OMV Petrom, după atelierele creative din anul 2023 desfăşurate la Şcoala Gimnazială „George Marinescu”, comuna Drăganu, jud. Argeș în cadrul proiectului „Drăganu descoperă lumea citind!”, care a însemnat: 700 de cărți noi donate, 103 elevi implicaţi, 15 profesori participanţi, şase ateliere pentru elevi şi patru ateliere pentru profesori, patru scriitoare şi o ilustratoare invitate.

***
„Cu cărțţle pe masă!” este un proiect desfăşurat în parteneriat cu EduCab, Maped, Biblioteca Municipală Drăgăşani, jud. Vâlcea, Şcoala Gimnazială Cungrea, Şcoala Gimnazială Poganu-Verguleasa şi Şcoala Gimnazială Poboru din judeţul Olt şi susţinut de OMV Petrom.