Luni, 13 mai 2023, începe un nou proiect de educație non-formală prin lectură și cultură „Cu cărțile pe masă! – Educație prin lectură” organizat de De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, în parteneriat cu Școala Gimnazială Cungrea, Școala Gimnazială Poganu-Verguleasa și Școala Gimnazială Poboru din județul Olt și susținut de OMV Petrom.

Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Lavinia Braniște și Victoria Pătrașcu sunt cele șase scriitoare De Basm care vor susține 24 de ateliere creative pentru 180 de elevi din cele trei școli partenere, în perioada 13-23 mai 2024.

Prin lecturi din literatura română contemporană pentru copii și adolescenți, cu subiecte menite să suscite interesul copiilor și să le dezvolte spiritul critic, prin dezbateri, jocuri și activități creative, elevii celor trei școli din județul Olt vor descoperi împreună cu scriitoarele De Basm bucuria de a citi și de a împărtăși idei.

Atelierele susținute de cele șase scriitoare vor fi completate de o donație de 200 de cărți din literatura contemporană pentru copii pentru bibliotecile celor trei școli partenere. Acestea vor reprezenta punctul de plecare pentru viitoarele cluburi de lectură, dar mai ales o încurajare pentru elevi de a descoperi zi de zi alte cărți interesante pe lângă cele discutate la întâlniri.

Proiectul „Cu cărțile pe masă!” urmărește stimularea creativității și practica scrisului și a lecturii în rândul elevilor participanți, activitățile fiind gândite ca un demers educativ mai larg în spiritul promovării literaturii contemporane pentru copii ca resursă ce-i ajută pe elevi să devină mai creativi, să își îmbogățească vocabularul și cunoștințele, să devină mult mai încrezători în exprimarea propriilor idei.

Prin facilitarea întâlnirilor față în față cu autori români contemporani și cu operele acestora, Asociația De Basm, sprijinită de OMV Petrom, își dorește să contribuie la crearea unor contexte de educație prin cultură, care să-i ajute pe copii și pe adolescenți să se apropie cu mai mare ușurință și încredere de literatură, să învețe mai ușor, să își găsească o voce și curajul de a aduce schimbarea în propria comunitate.

Pentru a încuraja și susține elevii pe drumul transformării lor în cititori împătimiți și ambasadori ai lecturii, se vor organiza, în paralel și patru ateliere pentru 30 de profesori și bibliotecari. În acest fel proiectul vine în întâmpinarea unor nevoi concrete și oferă alternative la activitatea formală, livrând cadrelor didactice metode creative de predare și integrare a literaturii române contemporane în activitatea pedagogică. Asociația De Basm își dorește, ca de fiecare dată, să fie un sprijin real, adaptat nevoilor comunității, și va încuraja profesorii participanți la formare în preluarea și diseminarea modelelor de ateliere realizate în cadrul proiectului.

La final, împreună cu participanții la întâlniri, se va realiza și un caiet De Basm cu activități și recomandări, o resursă care va fi disponibilă publicului larg pe site-ul www.debasm.ro.

„Cu cărțile pe masă! – Educație prin lectură” este al doilea proiect de educație prin lectură organizat de De Basm cu susținerea OMV Petrom, după atelierele creative din anul 2023 desfășurate la Școala Gimnazială „George Marinescu”, comuna Drăganu, jud. Argeș în cadrul proiectului „Drăganu descoperă lumea citind!”, care a însemnat: 700 de cărți noi donate, 103 de elevi implicați, 15 profesori participanți, 6 ateliere pentru elevi și 4 ateliere pentru profesori, 4 scriitoare și o ilustratoare invitate.

***
„Cu cărțile pe masă!” este un proiect desfășurat în parteneriat cu EduCab, Maped, Biblioteca Municipală Drăgășani, jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Cungrea, Școala Gimnazială Poganu-Verguleasa și Școala Gimnazială Poboru din județul Olt și susținut de OMV Petrom.