Invitați

Luminița Corneanu

Este autoare de literatură pentru copii și critic literar. Prima ei carte pentru copii, Cameleonul Cami pleacă în Tibet (cu ilustrații de Andrei Damian, Editura Vlad și Cartea cu Genius, Grupul Editorial ART, 2023), a fost finalistă la Premiile Cărturino 2024, secțiunea Cartea ilustrată pentru copii a anului, și nominalizată la premiul pentru Cartea pentru copii a anului 2023 de Uniunea Scriitorilor din România.

Este membră a Asociației Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România  – „De Basm”. Alături de colegele și colegii ei din asociație, a inițiat și derulat mai multe proiecte de educație pentru lectură dedicate copiilor și profesioniștilor din școli și biblioteci din toată țara și din Republica Moldova.

Începând cu 2003, publică cronici literare, articole de opinie și interviuri în principalele publicații culturale românești. În prezent, susține rubrica lunară de carte pentru copii și adolescenți în revista „Observator cultural”. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din Craiova, specializarea română-franceză, și este doctor în filologie.

 

Andreea Iatagan

După o experienţă de peste 20 de ani în jurnalism, Andreea Iatagan a descoperit că îi place să scrie nu numai ştiri şi reportaje, ci şi poveşti pentru copii. Inspirată de fetiţa ei, a inventat primul personaj, o libelulă zănatică şi curajoasă, ale cărei aventuri au fost publicate în volumele: „Ploaia Curcubeu”, „Spiriduşii Luminii”, „Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor” (Pandora M, Grupul Editorial Trei, 2017, 2018, 2019)

Al doilea personaj, Miko, o vulpe polară albăstrie, descurcăreaţă şi plină de imaginaţie, şi-a spus poveştile în seria de cărţi: „Miko, vulpiţa friguroasă”, „Miko şi aventura din noaptea de Crăciun”, „Miko şi Soarele” (Pandora M, Grupul Editorial Trei, 2021, 2022, 2024). „Miko, vulpiţa friguroasă” a fost dramatizată pe scena Teatrului de copii Merlin din Timişoara în cadrul unui proiect al Asociaţiei De Basm. Aceeaşi poveste a fost inclusă pe lista de lecturi recomandate în Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa I al editurii Corint Educaţional.

Alături de ceilalţi autori membri ai Asociaţiei Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi De Basm, Andreea construieşte proiecte culturale, mai ales în şcolile şi bibliotecile din sate şi din zone defavorizate.

Când nu e în redacţia de ştiri, o găsiţi în clase alături de copiii pe care încearcă să îi apropie de cărţi şi de poveşti.

Iulia Iordan

Este autoarea mai multor cărți pentru copii și tineri, dar și educator muzeal, co-fondatoare a De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România și membră în Asociația Da’DeCe.

Scrie povești din anul 2012, două dintre acestea fiind premiate la concursurile naționale de literatură și participante la expoziții și târguri internaționale.

Cum să ne apropiem de semnificațiile culturii, în așa fel încât aceasta să capete un sens personal pentru fiecare dintre noi, este una dintre provocările sale profesionale în proiectele culturale și editoriale pe care le derulează, dar și în tema sa de cercetare la Școala Doctorală – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. Mai multe despre Iulia, pe site-ul personal: www.iuliaiordan.ro.

La Iași vine cu cea mai nouă carte a sa, respectiv debutul său în poezie, “Rămâi cu tine”, scrisă colaborativ alături de tineri și publicată de Editura Seneca, “Efemer”, o poveste inspirată de delicatețea lucrurilor trecătoare (Asociația Da’DeCe, 2023) și “Primul Punct și Al Doilea Punct” (Editura Univers, 2020), o colecție de povești inspirate de lumea artei.

Literatura este una dintre stările de agregare ale curiozității. Iar curiozitatea nu este stârnită neapărat de familiar, de confortabil, de previzibil. Nesiguranța este starea de spirit pe care îmi place să o simt în preajma artei. Mă hrănesc cu ea cât de des pot și încerc să o integrez în textele mele în așa fel încât să însemne ceva și pentru cei care le citesc. (Iulia Iordan)

Victoria Pătrașcu

Este scriitoare de cărți și de piese de teatru pentru copii, una dintre scriitoarele fondatoare și vicepreședintă a De Basm – Asociația Scriitorilor pentru copii și Adolescenți. A scris mai multe piese de teatru pentru copii, parte dintre ele fiind montate la radio sau pe scenele teatrelor.

În septembrie 2007 a obţinut premiul al II-lea la Concursul de dramaturgie „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, organizat de Teatrul Ion Creangă cu piesa ”O poveste cu Bulbuc, care intră în bucluc”.

A debutat editorial cu ”Ziua în care a fugit somnul” (Editura Nemi, 2008; Editura Cartea Copiilor, 2017), carte care s-a bucurat de succes și a fost ulterior dramatizată de trupa Momolino și jucată în București și în alte orașe ale țării. Ulterior, povestea a fost adaptată pentru un spectacol radiofonic, care încă este difuzat de Radio România Cultural.

În 2013, povestea ”Stejarul pitic, cel mai bun tătic”, sub formă de piesă de teatru, a fost difuzată de Teatrul Naţional Radiofonic (Radio România, regia Mihai Lungeanu) şi a fost selecţionată pentru International Children’s and Youth Radio Drama Festival, desfăşurat la Bratislava.

Ela cea fără de cuvinte”( Editura Cartea Copiilor , 2016) este inclusă în catalogul The Withe Ravens în 2016, una dintre cele mai importante selecții de carte pentru copii, este tradusă și publicată în Turcia de editura Masal Seramik Evi (2021) și urmează să fie tradusă și publicată în Macedonia în 2023 la editura Čudna Šuma Publishing.

În 2016, scrie ”Lampio și grăuntele de lumină”, piesă care a avut peste o sută de reprezentații pe scena Teatrului Stela Popescu din București. În 2017 primește Premiul de Excelență pentru Literatura pentru Copii, acordat de Radio Itsy Bitsy.

Adina Rosetti

După ce a debutat cu literatură pentru adulți, Adina Rosetti a descoperit că cel mai mult îi place să inventeze povești pentru cei mici. A publicat 12 cărți pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate. Domnișoara Poimâine, unul dintre personajele sale cele mai cunoscute, se plimbă prin mai multe povești, pentru diferite vârste; câteodată e o fetiță curioasă și răsfățată (“Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul”, “Crăciunul Domnișoarei Poimâine”), alteori o adolescentă rebelă (trilogia “Cronicile Domnișoarei Poimâine”).

Adina are o pasiune pentru vrăjitoare, dragoni și spiriduși neastâmpărați, așa că a scris despre toate acestea în “De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?” și “De ce și-a pierdut balaurul tableta?

Experiența atelierelor de storytelling cu un grup de copii de etnie romă s-a transformat în “Povestea Kendamei Pierdute”, o poveste despre magia prieteniei care poate schimba lumea, premiată de Uniunea Scriitorilor din România. Cele mai recente apariții sunt “Întâiul meu cuvânt de pionier” și “O istorie cu gust de kiwi” (Ed. Arthur).

Adina Rosetti predă cursuri de storytelling și scriere creativă și este membru fondator și președinte al Asociației De Basm. Îi plac marea, zilele de poimâine, visatul cu ochii deschiși și vorbitul aiurea-n tramvai.