Arhiva
Despre LittleLIT 2023
Scopul
„LittleLIT pe scenă” continuă tradiția inițiată de proiectele culturale ale asociației DE BASM de promovare a literaturii contemporane pentru copii.
Timp de șase zile, între 16-21 octombrie 2023, la Timișoara, micul șoricel albastru de bibliotecă, mascota LittleLIT, va construi un spațiu magic pentru autori și cărțile acestora, un soi de insulă fermecată unde organizatorii își doresc ca toți cei prezenți – scriitori, actori, librari, copii, părinți și educatori – să se simtă ca fiind parte a unei comunități.
Tematica
Tema pe care am ales-o pentru această ediție, «Împreună», nu este întâmplătoare. Ne-am gândit că, după un an marcat de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, Zilele LittleLIT – Împreună ar putea să reconecteze scriitorii români de literatură pentru copii cu cititorii și cu colegi în ale scrisului din alte țări.
De asemenea, ne dorim să-i provocăm pe toți participanții la această sărbătoare a literaturii pentru copii să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate și însoțire.
Invitați 2023
Garajszki Margit
(Ungaria)
Este scriitoare, traducătoare, redactoare, dramaturgă și regizoare de teatru. Și-a desăvârșit studiile universitate la Bratislava, la Facultatea de Științe Umaniste – specializarea limbă și literatură slovacă –, respectiv la Universitatea de Artă Teatrală – specializarea regie și dramaturgie teatrală.
Victoria Pătrașcu
(Romania)
Este scriitoare de cărți și de piese de teatru pentru copii, una dintre scriitoarele fondatoare și vicepreședintă a De Basm – Asociație Scriitorilor pentru copii și Adolescenți. A scris mai multe piese de teatru pentru copii, parte dintre ele fiind montate la radio sau pe scenele teatrelor.
În septembrie 2007 a obţinut premiul al II-lea la Concursul de dramaturgie „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, organizat de Teatrul Ion Creangă cu piesa ”O poveste cu Bulbuc, care intră în bucluc~.
Programul LittleLIT 2023
Bulina Galbenă
Evenimente pentru elevi & școli
Bulina Verde
Evenimente deschise publicului larg (copii și părinți)
Bulina Albastră
Evenimente pentru profesioniști (scriitori, dramaturgi, regizori, actori, librari, editori, traducători, profesori, bibliotecari etc)
Despre LittleLIT 2021
Scopul
„Zilele LittleLIT – Împreună” continuă tradiția inițiată în 2019 de LittleLIT – Întâlnirile De Basm.
Timp de șapte zile, între 11-17 octombrie 2021, micul șoricel albastru de bibliotecă, mascota LittleLIT, va construi un spațiu magic pentru autori și cărțile acestora, un soi de insulă fermecată în mijloc de București, unde organizatorii își doresc ca toți cei prezenți – scriitori, ilustratori, editori, copii, părinți și educatori – să se simtă ca fiind parte a unei comunități.
Tematica
Tema pe care am ales-o pentru această ediție, «Împreună», nu este întâmplătoare. Ne-am gândit că, după un an marcat de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, Zilele LittleLIT – Împreună ar putea să reconecteze scriitorii români de literatură pentru copii cu cititorii și cu colegi în ale scrisului din alte țări.
De asemenea, ne dorim să-i provocăm pe toți participanții la această sărbătoare a literaturii pentru copii să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate și însoțire.
Invitați 2021
Åsa Lind
(Suedia)
Născută în 1958, Åsa Lind a crescut într-un mic sătuc în nordul Suediei, fiind cea mai mică dintre patru surori. Copilăria i-a fost plină de cântece, basme și povești având ca personaje nu doar eroi precum Ulise și Njal, dar și oameni reali luptând pentru libertate și dreptate. Mama i-a spus: „Poți să te gândești la ce vrei tu. Gândurile nu-ți pot fi furate de nimeni.”
Ateliere in cadrul Zilele LittleLIT
Atelier “Lupul de nisip” 13 Oct.
Atelier “Lupul de nisip” 14 Oct.
Lansare “Lupul de nisip și Noi povestiri cu Lupul de Nisip” de Åsa Lind
Masterclass scriitoare invitate Zilele LittleLITd
Dana Grigorcea
(Elveția)
Născută în 1979 la București, Dana Grigorcea este scriitoare româno-elvețiană, autoare a patru romane și a cinci cărți pentru copii, laureată a mai multe premii literare printre care prestigiosul premiu “3sat” al televiziunii de limba germană cu același nume.
Dana Grigorcea locuiește la Zürich, scrie în limba germană, iar cărțile ei sunt traduse în nouă limbi, printre care engleză, franceză și italiană.
Ateliere in cadrul Zilele LittleLIT
Atelier în limba germană
Lansare de carte “Stingeți luna!” de Dana Grigorcea, online pe paginile Cărturești, Ed. Arthur & De Basm, ora 18.00
Ateliere ”Stingeți luna!”
Masterclass scriitoare invitate Zilele LittleLITd
Lavinia Braniște
(România)
Lavinia Braniște s-a născut în 1983, la Brăila. A studiat limbi străine (engleză și franceză) la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Universitatea București.
Din 2008 a lucrat ca redactor de carte, profesoară de limbi străine și traducătoare. A tradus peste treizeci de cărți, majoritatea literatură pentru copii, pentru editurile: Arthur, Polirom, Trei, Cartea Copiilor, Cartier, Corint Junior, Booklet etc.
Ateliere in cadrul Zilele LittleLIT
Atelier “Rostogol 13 Oct.”
Atelier “Rostogol” 14 Oct.
Lansare de carte “Rostogol Iluzionist” de Lavinia Braniște, online pe paginile Cărturești, Ed. Arthur & De Basm, ora 18.00
Atelier pentru liceeni
Masterclass scriitoare invitate Zilele LittleLITd
Despre LittleLIT 2019
Scopul
Proiectul “LittleLIT – Întâlnirile De Basm” (14-22 octombrie 2019) își propune să devină, în primul rând, o platformă de conectare a profesioniștilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene, să ofere copiilor ocazia de a cunoaște nemijlocit pe cei care au scris cărțile lor preferate și, nu în ultimul rând, să deschidă un dialog cu școlile și să ofere profesorilor instrumente de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic (sa-i învețe cum sa folosească literatura pentru copii pentru a preda conținuturi din programa școlară).
LittleLIT va pune în centru evenimentelor cărțile și pe autorii acestora, devenind astfel un loc unde vor fi promovați autori și opere, o ocazie unică pentru tinerii creatori de literatură pentru copii de a se face cunoscuți.
Tematica
Tema acestei ediții este „În Oglindă/Oglindiri”. Vrem să-i provocăm pe toți cei care vor participa la acest festival sa faca un efort de oglindire. Să ne descoperim în realitate și în fanteziile noastre. Oglinda va fi spațiul in care vom locui, timp de o săptămână, iar aventurile creative pe care le vom avea vor naște punți reale, dar și imaginare între toți participanții.
În plus, aceste activități vor fi acompaniate de o campanie ludică online de promovare a lecturii numită Cărți tatuate.
Invitați 2019
Alex Moldovan (România/Romania)
Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește şi în prezent cu familia și un număr variabil de pisici. A studiat filosofia, are un master în teorii ale artei moderne, dar a lucrat și ca muncitor necalificat, vânzător de weekend sau librar înainte să devină traducător. A debutat în 2016 cu romanul „Olguța şi un bunic de milioane”, iar cea de-a doua lui carte se numește „Băiețelul care se putea mușca de nas”, ambele cărți apărute la Editura Arthur.
Andreas Jungwirth (Austria)
Andreas Jungwirth s-a născut în 1967 în oraşul Linz din Austria. A studiat timp de doi ani literatura la Universitatea din Viena, apoi şi-a continuat studiile la Conservatorul din Viena pentru a deveni actor. În 1990 s-a angajat în oraşul Lübeck din Germania. Au urmat încă şase ani de teatru în Germania. Din 1996 s-a stabilit la Berlin.
Yvonne Hergane (Germania/Germany)
Yvonne Hergane s-a născut şi a crescut la Reşiƫa. Trăieşte în Germania din anul 1982. A studiat germanistică şi anglistică la Universitatea Augsburg şi apoi Ştiinƫă de carte la Universitatea Ludwig Maximilians în München. Din 1996 lucrează ca autoare şi traducătoare de literatură. Pentru cărƫile ei pentru copii a obƫinut mai multe premii. Din 2013 trăieşte cu familia în apropierea Mării Nordului.
Makis Tsitas (Grecia/Greece)
Makis Tsitas s-a născut la Giannitsa, Grecia, în 1971. A absolvit Jurnalismul, apoi a lucrat pentru mai multe publicaţii şi posturi de radio. În prezent locuieşte la Athena şi este directorul site-ului Diastixo.gr, cel mai important website grec dedicat culturii şi cărţilor.
Judit Berg (Ungaria/Hungary)
Judit Berg este scriitor cu normă întreagă din 2005. Scrie pentru copii de diferite vârste, de la copii de grădiniţă la adolescenţi. Prima ei carte „Rumini”, o carte de aventuri pentru elevi, a fost distinsă cu premiul IBBY „Cartea Anului 2007”, în 2010 fiind desemnată şi „Cartea pentru Copii a Deceniului” în Ungaria. Unele dintre cărţile ei au devenit lecturi recomandate oficial în şcolile primare din Ungaria, multe dintre ele fiind traduse şi în alte limbi.
Arina Stoenescu (Suedia/Sweden)
Arina Stoenescu, născută în 1969 la București, a părăsit România ca refugiat politic în 1987 și locuiește la Stockholm din 1989. Absolventă a facultății suedeze de artă și design Konstfack, University College of Arts, Crafts, and Design, este în prezent cadru universitar profilată pe design grafic și tipografiere.
Brandi Bates
Brandi Bates a studiat Limba și Literatura Engleză la Colegiul Gordon din SUA. Este un cetățean american care trăiește și muncește în Valea Jiului din 1999. Împreună cu soțul său, a introdus în România conceptul de “educație prin aventură”, prin Programul Viața, și a fondat Fundația Noi Orizonturi. Poveștile și ficțiunea au fost dintotdeauna profesorii săi preferați. Iar împărtășirea poveștilor, a povestirilor este de multă vreme un hobby.
Programul LittleLIT 2019
Bulina Galbenă
Evenimente pentru elevi & grupuri școlare
Bulina Verde
Evenimente deschise publicului larg (copii și părinți)
Bulina Albastră
Evenimente pentru profesioniști (scriitori, editori, profesori, bibliotecari)